Спортски риболовци у Селенчи

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (line 579 of /home/selencar/public_html/includes/menu.inc).

Да ли сте икада будили зору уз воду? Да ли сте посматрали воду по мраку? Јесте ли икада чули звук искакања шарана и ударац репом штуке по површини? Штета. Нисте чули ни славуја у шипражју и не умете да замислите концентричне кругове које прави шаран? Нису вас рани јутарњи зраци голицали по лицу? Да, шева вам није пожелела добро јутро. Зато дођите. Поскидајте росу са мајчине душице, погледајте у свој одраз на повшини хладне воде. Дођите, осетите чаробну тишину јутра. Дођите – заљубите се у сребрне таласе. Изненадиће вас сопствено спокојство, обрадоваће мир. Видећете, пронаћи ћете себе.

Селенча не спада међу села, која се могу похвалити да су вековима развијала и усавршавала риболов, али то не значи да је он у Селенчи био непознат. Напротив, мноштво јама и удубљења насталих узимањем земље у произвођи цигала по рубу села, су врвиле од богатства рибљег света. Све депресије у атару, поготово када је поџемна вода била висока, скривале су безброј риба. Наши су људи од давнина користили рибу у исхрани.

25. фебруара 1976. сазвана је оснивачка скуптшина Друштва спортских риболоваца у Селенчи. Одржавала се у просторијама ватрогасног дома уз присуство 16 чланова – оснивача. Председник скуштине био је Јозеф Ковач, записничар Јан Ковач и овериоци записника Јозеф Малина и Штефан Јоха.

Учесници су донели одлуку да формирају Друштво спорстких риболоваца “Икра” у Селенчи и усвојили су статут. За првог председника именован је Јозеф Ковач а за секретара Јурај Валент. Званично је друштво почело са радом 4. јуна 1976, када су га регистровали у Секретаријату унутрашњих послова у Бачкој Паланци. Затим је за благајника изабран Павел Мандач мл. До краја године је број чланова нарастао на 58.